Uusimmat artikkelit

Tilaa uutiskirje

Pysy ajan tasalla meidän uutisissa ja kirjoituksissamme tilaamalla ilmoitus julkaisuista sähköpostiin tai slack-ohjelmaan.

Petteri Patjas

Petteri Patjas

Tietoliikenteen tarkat valvojat

Sovellustenväliset tietovirrat ovat yksi yritysten kriittisimmistä kokonaisuuksista. Automatiikka ei voi korvata asiantuntevaa ihmistä tietovirtojen valvonnassa.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva AgentIT

AgentIT on tietovirtojen sovelluskehitykseen erikoistunut asiantuntijayritys. Aikana, jolloin automaatiosta, tekoälystä ja robotiikasta on tullut lähes joka alalla kulunut hokema, tämä yritys ui vastavirtaan. Tekoäly on toimiva työkalu, mutta ongelmatilanteiden analyysissa ja nopeassa ongelmanratkaisussa ihminen on korvaamaton.

– Tietovirtojen valvontaan ja häiriötilanteiden ennakointiin käytämme kyllä erilaisia työkaluja, kuten robotiikkaa ja keinoälyä, mutta mikään automatiikka ei pysty korvaamaan asiantuntevaa henkilöä valvontapalvelun takana, vakuuttaa asiakkuusjohtaja Petteri Patjas.

Yrityksen tietovirtojen hallinta on liiketoiminnan kannalta yksi kriittisistä toiminnoista. AgentIT:n asiantuntijat valvovat vuorokauden ympäri asiakkaidensa IT-järjestelmiä, logistiikkaprosesseja ja muuta metriikkaa. Pyrkimyksenä on mahdollisimman lyhyt ongelmanratkaisuaika. Siinä vaiheessa, kun tekoäly ei vielä ole havainnut tietovirtojen pieniä poikkeamia, asiantuntija on saattanut ne jo huomata.

– Ensimmäinen henkilö, joka huomaa virheen, osaa tehdä myös oikean analyysin ja korjata tilanteen, Patjas kuvaa AgentIT:n asiantuntijoiden osaamista.

Asiantuntijat koulutetaan

Työ asiakkaiden kanssa aloitetaan kartoittamalla kattavasti toimintaa erityisesti sen suhteen, mitkä ovat asiakkaan liiketoiminnan kannalta kaikkein kriittisimmät tietovirrat. Työssä hyödynnetään valmiita työkaluja, mutta aina niitä ei ole käytettävissä.

Esimerkiksi kaasumarkkinoiden toimijoille AgentIT loi oman seurantamallin. Välitettävä viestiliikenne on hyvin toimialakohtaista, esimerkiksi kaasuputkien lämpötiloja ja kaasuverkon toimintaa kuvaavaa dataa.

Integraatioasiantuntija ja tiiminvetäjä Juho Suominen kertoo, että AgentIT kouluttaa itse omat asiantuntijansa kisällimallilla.

– Uudet työntekijät oppivat kahden kokeneemman kanssa työskennellen. Valvontatehtävässä asiakasyritysten viestijärjestelmistä tarvitaan paljon kokemusta, jotta osaa katsoa kokonaisuutta.

Ongelmat kertautuvat

Millaisia ongelmia liiketoiminnalle häiriöt viestiliikenteessä sitten saattavat aiheuttaa? Pienetkin katkot tiedonkulussa toiminnanohjausjärjestelmään saattavat tulla kalliiksi. On inhimillisiä virheitä tai viestien jumiutumista ruuhkatuntien aikana ja palvelimet kaatuvat.

Esimerkiksi logistiikka-alalla kyseessä saattaa olla tiedonkulku rahdin saapumisesta satamaan. Kaupan alalla tilausten ja laskujen käsittely saattaa hidastua huomattavasti pientenkin muotovirheiden vuoksi.

– Konkreettisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että kuorma-auto odottaa tyhjänä, mutta tavaraa ei saada sisään. Tämä ei ole hyvä asia liiketoiminnan kannalta, eikä se ole myöskään ekologista, kertoo integraatioasiantuntija Roope Aapola.

Patjas lisää, että yrityksille myös tekee hyvää hahmottaa oma roolinsa koko arvoketjuissa.

– Ongelmat toimitusketjussa kertautuvat. Alihankkijan hidastelulla saattaa olla yllättäviä vaikutuksia teolliseen tuotantoon. Siksi kriittisten toimintojen viestinnän toimivuuteen kannattaa panostaa, Patjas summaa.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Henlsingin Sanomien Logistiikka -liitteessä 13.5.2020. Lataa liite pdf-muodossa tästä.
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Agenttien näppäimistöltä

Referenssi
Juho Suominen

Axwayn B2Bi-integraatio­järjestelmä yhdistää organisaatioiden välisen tiedonsiirron ohjelmointi­rajapintaan.

Lue Lisää
Petteri Patjas

Valvomme järjestelmäintegraatioitasi ja korjaamme niiden sisäiset virhetilanteet puolestasi

Lue Lisää
Blogi
Toni Salminen

EDI vai API? Sopivan integraatioalustan valinta alkaa yrityksen tarpeiden kartoittamisesta

Lue Lisää

Helsinki

Annankatu 25 A
00100 Helsinki
Finland

Turku

Pitkämäenkatu 4 A
20250 Turku
Finland

Yhteystiedot

Puh. +358 40 500 5067
Email myynti@agentit.fi
Y-tunnus 1920038-7

Rekrytointi

Email rekry@agentit.fi

Agentit Finland Oy on 1.1.2021 alkaen

Nimen muutoksella AgentIT:n vahva integraatio-osaaminen tuodaan kiinteäksi osaksi Netumin palvelutarjontaa. 

Puhelinnumerot, osoite- ja laskutustiedot säilyvät ennallaan. Sähköpostiosoitteet ovat jatkossa etunimi.sukunimi@netum.fi. 

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Tero Nummijärvi, +358 40 561 0120